Passzívház Gondolatok - Elmélet

   

Passzívház tervezési gyakorlat

   

Passzívház típustervek

   
 
 

Passzívház Tervezési Gyakorlat

Mottó :

A magyar ember mindenhez ért.

 

No jó talán mindenhez mégsem, de az építéshez - építkezéshez biztosan. Lehet hogy magához az építéshez nem is annyira - de elképzelései - azaz tervei azok a lehető legjobbak - ehhez nem férhet kétség. Talán némi ismeret mégsem nélkülözhető, de azt meg lehet szerezni a barátoktól , vagy az interneten, vagy a Cosmopolitan mellékletéből, vagy bárhonnan. Egy a lényeg : az (építési) döntések mindvégig a saját kézben legyenek, a szabadságfok a maximális legyen, és fizetni csak akkor kelljen ha már minden más lehetőséget kimerítettünk. Mindezek után a végén legfeljebb csak kétszer annyiba fog kerülni - de ez akkor már úgysem fog kiderülni.

 

A "tervezés" tevékenysége a mottóban vázolt gondolatmenet negatív végeredményét próbálja csökkenteni, azaz az építkezés költségeit optimalizálni. Nem minimalizálni, hanem optimalizálni - azaz az előre kitűzött célok elérésének előre kalkulált költségeit ellenőrzés alatt tartani. A folyamat feltételezi hogy van előre kitűzött cél ill. ennek eléréséhez rendelt módszer - azaz költség.

A passzívház tervezés folyamata mindenképpen ilyen. Passzívházat nem lehet ötletszerűen, csak és kizárólag az éppen következő feladatra figyelve, "így szoktuk" vagy " jó lesz az így is " módon építeni. Akár alacsony energiaszintű, akár passzívház minősítést elérni szándékozó épületet szeretnénk létrehozni, vagy kitanulunk egy vagy több szakmát, vagy megbízunk egy vagy több a témához értő szakemberben. Megbízni valakiben - ez probléma, hiszen megbízni valakiben - jelentős kockázattal jár. A kockázatot úgy is lehet csökkenteni hogy a kockázatot - azaz a bizalmat megosztjuk. Bizalmunk egy részével pl. a tervezőt egy másik részével pl. a kivitelezőt hatalmazhatjuk fel. Olyan helyzetet kell létrehozni, hogy egy szakembernek se legyünk kiszolgáltatva , a szakember(ek) csak a Megrendelő érdekében működtethessék tudásukat.

A passzívházak tervezése azon építési - építkezési szempontok előre meghatározását jelenti amelyek szerepet játszanak a passzívház minősítésében. A passzívház minősítés a Passívhaus Institut - Darmsadt által kidolgozott PHPP számításon (szoftver) alapul. A tervezés során a számítás algoritmusa szerinti szempontok - műszaki paraméterek értékeit feltételezzük. A cél az hogy ezen feltételezett értékek az építkezés befejeztével valósággá váljanak - amit méréssel ellenőrizünk. Alábbiakban felsoroljuk a PHPP számítás során figyelembe vett tényezőket - azaz a passzívház tervezés konkrétumait.

 
-

Az építési telek tájolása, releváns környezeti tényezők számításba vétele, az épület telken való elhelyezése.

-

A teljes építési telek használatának pontos meghatározása - épület funkcionális elrendezése - teraszok - kerthasználat - közlekedés - gazdasági hasznosítás, stb.

-

Az épület termikus burkának pontos megtervezése : felületek, rétegrendek - a tér minden irányában.

-

A termikus burok kialakításának - megépítésének részletmegoldásai . ( alapozás, lábazatok, tetőszigetelések, nyílászárók síkkoordinációja, árnyékolók , beépítési részletek, stb.

-

A légtömörség műszaki feltételeinek meghatározása - előírása.

-

Mindezek alapján előzetes minősítés - PHPP számítás.

-

A hővisszanyerő épületgépészeti rendszerek és részleteinek megtervezése, ( alapgépészet , frisslevegő utánpótlás, belső légszállítási nyomvonalak stb. )

-

Nyári hővédelem - árnyékolás, hőtároló szerkezetek, növénytelepítés, stb .

-

A szükséges többlet primer energia számítása - előállításának megtervezése.

-

Az építéstechnológia releváns részleteinek meghatározása - ellenőrzése.

-

Az elkészült épület minősítése - mérések.

 
Passzívház tervezés, passzívház építés, passzívház tervek, passzívházak
Passzívház tervezés, passzívház építés, passzívház tervek, passzívházak